Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


1ες Οδηγίες



Πρώτες Βασικες Οδηγιες προς νεοδιαγνωσθεντες Κοιλιοκακικους…


  • Πρώτο μας βήμα να μάθουμε τι «δεν κάνει» να καταναλώνουμε…Δεν τρώμε τίποτα που περιέχει – ακόμη και ίχνη – από σιτάρι / σίκαλη/ κριθάρι / βρώμη. Προσοχή στο ντινκελ και την ζεα (αν και η περιεκτικότητα τους σε γλουτενη είναι χαμηλή δεν είναι αμελητέα)
  • Διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες. Από το 2012 υποχρεωτικά θα ανατρέφετε σε κάθε προϊόν αν περιέχει η όχι γλουτενη. Τα πιστοποιημένα συσκευασμένα τρόφιμα που φέρουν το σηματάκι με το στάχυ κατά γενική ομολογία είναι τα πλέον ασφαλή.
  • Ασφαλές θεωρείται ένα προϊόν που περιέχει λιγότερο από 20 ppm γλουτενης …(αντιστοιχεί περίπου σε 0,01 του γραμμάριου)
  • Όταν έχουμε αμφιβολία (ακόμη και για φάρμακα) ρωτάμε την εταιρία στην γραμμή καταναλωτή.
  • Οι μεγάλες – γνωστές εταιρίες αναγράφουν τα αλλεργιογονα (π.χ. αν γραφει για ιχνη , γλουτενης /  σίτου / δημητριακών , έλαια φύτρου  δεν είναι κατάλληλο τρόφιμο)
  • Η γλουτενη κρύβεται σε τροφές που δεν πάει το μυαλό μας με την πρώτη, όπως σε κετσαπ, μαγιονέζα, κύβους μαγειρικής, αλλαντικά, λουκάνικα , σοκολάτες , κρέμες ψυγείου, ψητά σουβλάκια ( όταν π.χ. τα μαρινάρουν με μπύρα), μπαχαρικά , ροφήματα σοκολάτας , ξηρούς καρπούς , ξύδι ,ποτά κλπ όποτε όταν έχουμε αμφιβολία καλό είναι να βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια ενός τροφίμου πριν το καταναλώσουμε..
  • Είτε υπάρχουν συμπτώματα  με την κατανάλωση γλουτενης είτε όχι πρέπει να προσέχουμε παρά πολύ να είναι η δίαιτα μας πραγματικά χωρίς γλουτενη. Η τήρηση της δίαιτας, μας προφυλάσσει από μελλοντικά  προβλήματα υγείας και είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα αλλά και η μόνη – προς το παρον- θεραπευτική προσέγγιση της κοιλιοκάκης.
  • Προϊόντα χωρίς γλουτενη βρίσκουμε
α )στα φαρμακεία ( των εταιρειών schar , glutagin, mollino, Καπλανιδης, valpiform, wellabys) . Τα προϊόντα περιλαμβάνουν ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια, αλεύρι, ψωμί, σνακ, μπισκότα. Τα ταμεία καλύπτουν όλο ή μέρος της δαπάνης για τη μηναία κατανάλωση τροφίμων ειδικής διατροφής. Απαιτείται γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου και ανάλογα με το ταμείο ακολουθούμε την αντίστοιχη διαδικασία.
Β) στα Σουπερ μαρκετ. Ευρέως διαδεδομένα είναι τα ζυμαρικά Μελισσα –χ.γλ.- αλλαντικά των lidl  όπου έχουν το ειδικό σήμα, δημητριακά χ.γλ (τα kellogs έχουν) . Τα μεγάλα ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν αρκετά είδη χ. γλουτενη, το ίδιο και ο Θανοπουλος στην Κηφισιά (πλάι στα κανονικά προϊόντα, υπάρχουν και τα αντίστοιχα χωρίς γλουτενη)
Γ) στα μαγαζιά των Βιολογικών . Κάποια έχουν πραγματικά μεγάλη ποικιλία. (Όπως το σούπερ μαρκετ βιολογικών στην Αλιμου του Κυριακιδη, η Green Farm, το Ελληνικον στη β.ελλαδα) .
·        Το φαγητό έξω είναι ένα ζήτημα που χωρά πολύ συζήτηση.  Κάποιοι Ιατροι / καθηγητές είναι  κάθετα ενάντιοι. Κάποιοι άλλοι είναι πιο ελαστικοί με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η δέουσα προσοχή. Η απόφαση βαραινει τον ίδιο τον πάσχοντα καθώς και πρωτίστως αφορά την δική του υγειά. Αρκετοί– κυρίως όσοι δεν έχουν συμπτώματα- τολμούν και τρώνε σε ταβέρνες. Προτιμιση δείχνουμε συνήθως στα ψητά κρεατικα (ζητάμε παντα από τους υπεύθυνους να τα ψήνουν ή  σε αλουμινόχαρτο ή σε καθαρή σχάρα που δεν ψήνουν ψωμί , πίττες και να μην τα μαρινάρουν κλπ ), ψαριά και θαλασσινά ψητά (αυτά είναι τα πιο ασφαλή καθώς δεν ψηνεται  στην σχαρα  τους κάτι διαφορετικό), σαλάτες ( χωρίς ντρεσσινγκ – το μπαλσαμικο δεν κάνει πάντα-), πατάτες τηγανητές ( προσοχή όχι κατεψυγμένες δεν κάνουν όλες, και όχι τηγανισμένες σε λάδι όπου τηγανίζουν παναρισμένα ), τα μαχαιροπήρουνα δεν πρέπει να είναι στην ψωμιέρα και γενικά ζητάμε να είναι πολύ προσεχτικοί διευκρινίζοντας πως πρόκειται για θέμα υγείας και όχι απλής δίαιτας.
·        Άλλο μεγάλο θέμα είναι η επιμόλυνση… Στην γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος, στην παρασκευή ενός γεύματος, εντός και εκτός σπιτιού, ακόμη και στο σερβίρισμα του. Υπάρχουν φαγητά από τη φύση τους χωρίς γλουτενη που όμως τελικα  μπορει να περιέχουν λόγω της επιμόλυνσης. (Όπως είναι μια σαλάτα χωριάτικη αν κοπεί με μαχαίρι ψωμιού ή σε ξύλο κοπής που εχει ψίχουλα). Στο σπίτι είναι καλό αν αυτό είναι εφικτό, να εχουμε ξεχωριστή κατσαρόλα για τα μακαρόνια, άλλη τοστιέρα ή μιξεράκι. Τα παλιά τα  ξύλινα σκευή (κουτάλες, ξύλο κοπής) όσο καλά και να πλυθούν, έχουν «ποτιστεί» με γλουτενη.
·        Σχετικά με τα ποτά , το κρασί , το ούζο και όπως  τελευταία λέγεται  και τα ποτά διπλής απόσταξης είναι ασφαλή, το ίδιο και τα αναψυκτικά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την μπύρα. Βέβαια υπάρχουν μπύρες χωρίς γλουτενη … μάλιστα γίνεται και delivery  παγωμένης στο σπίτι….
·        Ζαχαροπλαστείο και φούρνος αποκλειστικά με προϊόντα χωρίς γλουτενη δεν υπάρχουν προς το παρόν, ούτε και εστιατόριο που να περιλαμβάνει στο μενού του σημασμενο γεύμα  χωρίς γλουτενη (όπως στο εξωτερικό με σημαιακι, ταμπελακι, σημανση κλπ κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: