Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


22/1/12

εστιατοριο με γευματα χωρις γλουτενη

Ξερουμε ολοι πως ειναι δυσκολο πολυ στην ελλαδα να βρουμε εστιατοριο που να προσφερει πραγματικα γευματα χωρις γλουτενη. Δεν λεω προθυμια υπαρχει απο αρκετους σεφ και εστιατορες αλλα υπαρχει ελλειπης ενημερωση ως προς το τι δεν πρεπει να περιλαμβανει ενα γευμα χωρις γλουτενη... δεν ξεχνω πως σε επικοινωνια με γνωστοτατο δημοφιλη σεφ , μου εστειλε το μενου του εστιατοριου του με επισημανση στα γευματα που ηταν θεωριτικα ανευ γλουτενης... και κρουτον ειχαν μεσα, και παναρισμενα με φρυγανια και παξιμαδι ( δεν αναφερω για τα καραμελωμενα κρεμμυδια γιατι το θεωρω λιγο τραβηγμενο να γνωριζε ποιο ειναι ασφαλες μπαλσαμικο...)...Ετσι οταν επιλεγουμε να γευματισουμε εξω συνηθως επιλεγουμε ψαρικα ψητα ( δεν ψηνουν στην ιδια σχαρα ψωμια) η κρεατικικο - μη μαριναρισμενο- ψημενο σε ταψακι μιας χρησης ή αλουμινοχαρτο...για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο...
Εψαχνα λοιπον που λετε για ταβερνεια / εστιατορια κλπ  που να γωνριζουν το θεμα... εψαχνα κλασσικα στο διαδυκτιο... οπως ηταν αναμενομενο γευματα χωρις γλουτενη εβγαζε η αναζητηση σε αεροπορικες εταιριες ( με ενημερωση απο πριν) σε πρωτοκλασσατα ξενοδοχεια (On request) σε κρουαζιεροπλοια... βρηκα και μια ψαροταβερνα στο τουρκολιμανο, και στο εκπτωτικο χωριων των Σπατων ενα ιταλικο , και ενα ντελιβερι στην θεσ/κη (δεν μου απαντησε κανεις στο ερωτημα μου εαν οντως ειναι χωρις γλουτενη , αν οντως μετα βεβαιωτητας ειναι ασφαλη για εναν κοιλιοκακικο...)
Βρηκα ομως και ενα εστιατοριο στο Ρεθυμνο , στην Κρητη μας που διαφημισε τα γευματα χωρις γλουτενη... φυσικα εσπευσα να ρωτησω λεπτομεριες και η εκπληξη μου ηταν μεγαλη οταν  πηρα αμεση και λεπτομερεστατη ενημερωση και φυσικα χαρηκα....
Σας παραθετω λοιπον το μειλ του εστιατοριου Αυλη- Ρεθυμνο.

"...μόλις έλαβα το mail σας και ειλικρινα  εντυπωσιάστηκα με την παρατήρηση, ότι είμαστε από τα λιγα εστιατόρια που προσφερουν δυνατότητα φαγητού χωρις γλουτενη, καθώς πιστεύουμε ότι η κρητική και γενικα η ελληνικη διατροφή παρέχει πλείστες όσες εναλλακτικές προτάσεις για την αλλεργία στην γλουτένη και στα προϊόντα που παράγονται η περιέχουν σιταρι, κριθάρι, βρώμη κλπ     
Η Αυλη, λειτουργεί  εδώ και 24 χρόνια, βασισμενη στην αφοσίωση στην εξαιρετικη πρώτη ύλη και στα αυθεντικα, φρεσκα, χωρίς πρόσθετα και βιομηχανικη επεξεργασία, προϊόντα της Κρητικής γης. Αυτή η φιλοσοφία μας βοηθάει καθώς δεν χρησιμοποιούμε ενισχυτικα γεύσης, ετοιμες σάλτσες, μαγιονέζες, κέτσαπ, μουστάρδες και άλλα παρεμφερή προϊόντα.
Δεν αλευρώνουμε τα προϊόντα και δεν δένουμε με αλεύρι τις sause μας.    
Φρέσκα ψάρια, σαρδέλλες, γαύρος, θαλασσινά, όπως καλαμάρι, γαρίδες και χταπόδι, σπιτικά κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, κατσικάκια και αρνάκια ψητα στη σχάρα, στο φούρνο η στην κατσαρόλα, μαγειρευτα φαγητά με άγρια χόρτα, βολβούς, αγκινάρες, φρέσκα λαχανικα βιολογικής καλιέργειας με υδραρείς λεμονάτες η κόκκινες σάλτσες, γιαούρτι σαν dip η επιδόρπιο με μέλι, σαλάτες με πολλές πρασινάδες, ελιές, παραδοσιακά τυριά και άρτυμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τοπικό ξύδι η λεμόνι, δείνουν  την δυνατότητα ενός καλού γευματos προσαρμασμένου στην επιταγή της απλότητας και της καθαρότητας των γεύσεων που η κρητική νοοτροπία επιβάλει . 
Μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί με καλαμπόκι αν το γνωρίζουμε πιο πριν. Επίσης δεν σερβίρουμε τίποτα που περιέχει φύλλο η σάλτσες όπως μπεσαμέλ, ολαντεζ κλπ. Ο μουσακάς μας έχει μόνο γιαούρτι για επικάλυψη.
Αναλαμβάνουμε εκδηλώσεις gloutein free και οι ενδιαφερόμενοι μιλούν, αν θέλουν, απευθείας με διαιτολόγο-διατροφολόγο, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη μας, για πλήρη επεξήγηση- κατανόηση του μεγέθους και της σοβαρότητας της δυσανεξίας και αποφυγή ανθρώπινου λαθους.   
Για αποφυγή επιμολύνσεων χρησιμοποιούμε σκεύη και εργαλεία που αποστειρώνονται επιμελώς. Εργαζόμαστε σε διαφορετικό χώρο, στον πάνω όροφο της κουζίνας μας.   
Aισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κάποιο πρόβλημα, στους μέχρι στιγμης επισκεπτες μας.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία παραμένουμε στη διάθεση σας."

 Επισης παλι απο το διαδυκτιο βρηκα εταιρεια εμποριας κρεατων για εστιατορια (και οχι μονο) που εγραφε πως ο γυρος της και τα σουβλακια ειναι χωρις γλουτενη... Αυτονοητο θα πειτε... και ομως υπαρχουν πολλοι παρα πολυ ψηστες που τα μαριναρουν σε μπυρα ( με γλουτενη φυσικα)- το ειχα ακουσει αλλα δεν το πιστευα μεχρι που το ειδα με τα ματια μου...
Σας παραθετω και αυτην την προθυμη απαντηση .

"Σε απάντησή του μηνύματος σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα προϊόντα μας φτιάχνονται κάτω από ιδανικές συνθήκες παραγωγής και με άριστες πρώτες ύλες από φρέσκο κρέας. Ιδιαίτερα στο κομμάτι των συστατικών που χρησιμοποιούμε ως πρόσθετα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή και στην ασφάλεια του τελικού προϊόντος. Έτσι, δεν χρησιμοποιούμε τεχνητές χρωστικές, δεν χρησιμοποιούμε φωσφορικά ή άλλα χημικά με αμφισβητούμενα θέματα ασφάλειας, δεν χρησιμοποιούμε ενισχυτικά γεύσης (γλουταμινικά άλατα κλπ) και προσπαθούμε όσο αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε μη γενετικά τροποποιημένα συστατικά. (Το τελευταίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, αφού δυστυχώς η φυτική παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υποστεί μίξη λόγω φυσικής επικονίασης με στελέχη που μπορεί να έχουν γενετικά τροποποιηθεί).

Όσο αναφορά την γλουτένη σε κατηγορίες προϊόντων όπως ο Χοιρινός Γύρος και το Χοιρινό σουβλάκι πράγματι εκτός των παραπάνω δεν χρησιμοποιούμε και συστατικά που περιέχουν γλουτένη ενώ δίδεται ιδιαίτερη μνεία στην αποφυγή επιμόλυνσης με ίχνη λόγω διασταύρωσης μέσα στην παραγωγή. Για τον λόγο αυτό η παραγωγή των προϊόντων αυτών γίνεται σε τελείως ξεχωριστό χώρο από τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων που περιέχουν γλουτένη (π.χ. μπιφτέκια λόγω περιεχόμενης φρυγανιάς κ.λ.π.).

Τα προϊόντα αυτά (γύρο, σουβλάκι χοιρινό) τα δίνουμε ήδη σε οικογένειες που έχουν θέματα υγείας με παιδιά ευαίσθητα στην παρουσία γλουτένης.

Αν έχετε κάποια επιφύλαξη θα μπορούσα να σας φέρω σε επικοινωνία με μητέρα παιδιού που προμηθεύεται σουβλάκια από εμάς για το αγοράκι της με πρόβλημα στην παρουσία γλουτένης. "



HELLENIC GYROS SA
St.Gonata 40, Peristeri
12133 Athens, Greece
tel.+30 210 5785051
fax.+30 210 5785052
www.hellenicgyros.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο σε όσους ασχολούνται με τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας κατηγορίας συνανθρώπων μας! Επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ας προσέξουμε λίγο και τους άλλους που η ζωή τους δυσκολεύει...