Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


10/8/11

μια πιτα με γυρο παρακαλω....


«Μια πιτα με γυρο… παρακαλω…»

Πρόλογος απαραίτητος και επεξηγηματικός…
Το κειμενάκι αυτό το γράφω πιοτερο για να δείξω σε φιλους ιντερνετικους και μη- κοιλιοκακικους ποσο αλλιωτικη είναι για μας η καθημερινοτητα…είναι σκεψεις , είναι προεκτασεις που μπορει να σας ξενίσουν,  με αφορμη ένα τόσο ελληνικό, ένα τόσο καθημερινό και ένα τόσο εύκολα αποκτούμενο … αυτονοητο έδεσμα, όπως είναι μια «πιτα με γύρο»…

Οποιος λοιπον μια πιτα με γυρο λαχταρα  και ορεγεται δεν χρειαζεται να εχει τιποτα παραπανω από 2 ευρω και να προστρεξει στο κοντινοτερο των ψητοπωλειων…να την παραγγειλει και να την γευτει αυτοστιμγη…

Για μας όμως – για τους κοιλιοκακικους και τις οικογενειες τους – τα πραγματα είναι – η τουλαχιστον φανταζουν - πιο περιπλοκα , πιο συνδετα και μπερδεμενα…

Εξηγούμαι λοιπον….
Την πιτα μας πρεπει οπωσδηποτε να την παρασκευασουμε εμεις, να την ζυμωσουμε , να την ψησουμε…
Το γυρο μας και αυτόν δεν μπορουμε με ασφαλεια να γευτουμε αγοραστο…
ελλοχευει παντα και παντου ο κινδυνος της επιμολυνσης ακομη και σε ένα φαινομενικα ακινδυνο – και από την φυση του χωρις γλουτενη – κρεατικο.

Ετσι όταν οι δικοι μου οι κοιλιοκακικοι ζηταν μια «πιτα με γυρο»  πολλα τινα συμβαινουν… βαθια ανασα και ...
Ξεχύνομε για τα ψωνια τα απαραιτητα…
η κουζινα μου μετατρεπεται σε εργαστηριο αλχημειας…
ο νους σκαρφιζεται κολπα και «τσιριμωνιες» που θα δωσουν στο σπιτισιο πια φαγητο την αισθηση του αγοραστου…
 μυρωδιες ξεχυνονται παντου …
και τα ρουχα μου μετα , μαρτυρουν ότι μετείχα σε αλευροπολεμο…
Όλα όμως γινονται μηχανικα , σχεδον ασυναίσθητα πια…δεν χρειαζεται να προσεχω την επιμολυνση γιατι τα παντα στο σπιτι είναι ανευ γλουτενης… δεν χρειαζεται για τον ιδιο λογο να χρησιμοποιω ξεχωρα σκευη… δεν χρειαζεται να αναζητω μαρκες τροφιμων ασφαλης… εχουν γινει κομματι  αναποσπαστο της καθημερινης ζωης μας και εχουμε προσαρμοστει αναλογως οικογενειακως…

…Για μια φορα όμως θα ξεχασω την εμπειρια τοσων χρονων με μαγειρεματα χωρις γλουτενη , θα προσπαθησω να γυρισω τον χρονο πισω… να γινω μια ανυποπτη και ανυποψιαστη και ασχετη με την χωρις γλουτενη διατροφη…
Να επισημανω τις δυσκολιες που θα βρω για την υλοποιηση της σχετικα απλης συνταγης… τους κρυφους κινδυνους σε μια συνηθισμένη κουζίνα  γεματη γλουτενη…Ετσι προς γνωση και συμμορφωση οσων μας θεωρουν υπερβολικους και ενιοτε υποχονδριους...

Γραφω λοιπον την συνταγη και διπλα από κάθε υλικο , από κάθε κινηση και μια  σημειωση …για αποριες, για δυσκολιες, για παγιδες, για κολπακια….Εννοείται πως όλα αυτά λαμβανουν χωρα σε μια κουζινα με τα ψιχουλα  «εξοστρακισμενα», τα σκευη απηλλαγμενα από γλουτενη  και την προσοχη στο ζενιθ….

Για τις Πιττουλες μας ….
  • Αλευρι χωρις γλουτενη
Η απορια «που το βρισκω ετουτο το αλλιωτικο αλευρο? Σε φαρμακεια ( με παραγγελια), σε μαγαζια βιολογικων, και αν η τυχη είναι με το μερος μου ακομη και σε σουπερ μαρκετ… Και πιο είναι πιο καταλληλο, πιο νοστιμο, πιο ομοιάζον με το κοινο αλευρι?»
Η δυσκολια «δεν θα ξεχασω όμως ποτε τον πατερα από νησι του Β.αιγαιου που μολις τον περασμενο χρονο αναζητωντας πληροφοριες για την κοιλιοκακη μου τηλεφωνισε ολως τυχαιως … στην κουβεντα καταλαβα πως δεν γνωριζε την υπαρξη των ειδικων αυτων αλευριων και ο γιος του – από εξαμηνου κοιλιοκακικος- τρεφονταν χωρις ιχνος αμυλου –περαν της πατατας-… ουτε ψωμι, ουτε αλευρι ουτε ζυμαρικα ειδικα…»
  • Μια πρεζα καλαμποκαλευρο χωρις γλουτενη
      Η Παγίδα «Και όμως το καλαμποκι δεν εχει γλουτενη από την φυση του , όμως δεν    μπορουμε δυστυχως να χαρακτηρισουμε και όλα τα καλαμποκαλευρα ασφαλη…κοινοι μυλοι, κοινες γραμμες παραγωγης και η επιμολυνση παρουσα…»
  • Αλάτι -Ζαχαρη
Ενταξει επιτελους και κατι που δεν μας φοβιζει αν όμως η ζαχαρη ηταν αχνη την ειχαμε πατησει…
  • Μαγια χωρις γλουτενη
       Η απορια «Και πια μαγια τωρα να κανει.. για σιγουρια αυτή που εχει μεσα το κουτι του αλευριου.. όμως δεν φουσκωνει το ιδιο με την άλλη την συνηθισμενη…» τηλεφωνο στην εταιρεια τη γνωστη για διευκρινισεις…
  • Μπεικιν παουντερ χωρις γλουτενη
Η δυσκολια «Που θα το βρω ?Στο σουπερ μαρκετ και τα δυο πιο συνηθισμενα διακινουμενα  γραφουν για σιτο, αρα αποκλειονται… επομενως βουρ για τα μαγαζια των βιολογικων…»
  • Νερο χλιαρο
       Η απορια «Αραγε η μαγια ετουτή τι θερμοκρασια θελει για να δουλεψει?»
  • Καλαμποκελαιο
   Η απορια «Αραγε κανουν όλα? Λογικα τα ελαια δεν ανηκουν στις ομαδες υψηλου κινδυνου….»
Και ξεκιναμε το ζυμωμα… ανακατα τα υλικα και ζυμωμα με πηρουνι και νερακι καμποσο… και παραξενη η υφη ετουτης της ζυμης. Και κολλα στα χερια αλλα και την γνωστη συνοχη και ελαστικοτητα δεν εχει… (Δυσκολιες πολλες….) και νερο τραβα πιο πολύ και αναλογα με την μαρκα αλιωτικο το αποτελεσμα… και την αφηνω να  ανεβει λιγο όχι πολύ σκεπασμενη (Παγίδα «να χει αραγε κανενα ψιχουλο πανω η πετσετα?») και το χωριζω σε μπαλακια… και σε λαδοκολλα ζυμωνω μια μια τις πιτουλες… και βαζω λιγο καλαμποκαλευρο για να μοιαζει με αυτές στα σουβλατζιδικα- ( το κολπο).
 Λαδι μπολικο στο τηγανι, λαδι καυτο… και μια μια μεσα να φουσκωνουν και να ψηνονται… και μετα πανω σε χαρτοπετσετα να φυγει το περισσιο (… Και στην συνεχεια σε σχαρα με καρβουνα ( το ετερο κολπο)  –και εκει το ερωτημα  … οποιαδηποτε σχαρα(η παγίδα) εκεινη που ψηνουμε επανω ψωμι , μπιφτεκια, λουκανικα με γλουτενη παραγεμισμενα? Την καταστρεφει η θερμοτητα την εναπομεινουσα παλια γλουτενη… κατηγορηματικά όχι… για να καταστραφεί θελει θερμοκρασία κρεματορίου … λενε στο εξωτερικο οι ειδημονες αστειευομενοι… αρα  καθαρη πεντακαθαρη σχαρουλα ή για ακομη πιο σιγουρια  μια καινουργια αποκλειστικα για gluten free εδεσματα…

Και ερχεται του Γυρου η ωρα ….
  • Χοιρινο ή κοτοπουλο ψιλοκομμενο
        ( απορια ακομη αναπαντητη και εμμένουσα … οσο εμμένουν τα συπτωματα με την καταναλωση κρεατος και πουλερικων στους υπερευαισθητους… στο εξωτερικο εσχατως ντορος πολυς γινεται και συζητηση εχει αναψει καθως υπαρχουν πολλες μα  παρα πολλες αναφορες που μιλουν για συμπτωματα ιδια με την εκουσια κατανωλωσης γλουτενης …)
  • Λαδι/Αλατι
  • Μουσταρδα  
απορια …. «Κανουν ολες?» Φυσικα όχι…ευτυχως πλεον που υπαρχει του εμποριου ευρεως διακινουμενη (brava)  που το «διατυμπανιζει» και στο ιντερνετ ότι δεν περιέχει γλουτενη, περα από τις ψαγμενες gourmet των βιολογικων
  • Καπαρη  /Δεντρολιβανο / Μπαχαρι /Πιπερι/ Μειγμα μιξ για ψητα…
Η παγίδα  Όλα μαζι και ξεχωρα πρεπει να είναι επιβεβαιωμενα χωρις αλευρι , χωρις γλουτένης ίχνη… Και καλα το δεντρολιβανο, φυλλαρακια είναι τα αλλα όμως… και αν καποιος νομιζει ότι απλα είναι υπερβολη ας ριξει μια ματια στο μειγμα μιξ των μπαχαρικων captains… αλευρο σιτου ανακατα με τα λοιπα μυρωδικα και μπαχαρικα…Τουλαχιστον εκει το αναγραφει….
Στα της προετοιμασιας… Εκπληκτος ο χασαπης. «Θα φτιαξεις  γυρο σπιτικο?»… Τι να εξηγεις και γιατι…. Και παίρνεις το κρεας και παίρνεις και το ξυλο κοπης το παλιο… ουπς (παγιδα)… Ακυρο… η γλουτενη σε ξυλινα πολυχρησιμοποιημενα σκευη εχει «ποτισει» την επιφανεια… επομενως σε πλαστικο κοπης ή νέο ξυλινο  ο τεμαχισμος…
Και σιγοψηνονται στο αντικολλητικο όλα μας τα υλικα με λιγο νερο, να είναι ζουμερος ο γυρος μας για 30 λεπτακια….

Πατατες τηγανητες…για συνοδεια
Πατατουλες κατεψυγμενες  ή φρεσκες… Απορια και παγιδα μαζι… δεν είναι ολες οι κατεψυγμενες επιτρεπόμενες…Και η φριτέζα καθαρή με λαδι νέο και όχι για παναρισμένα χρησιμοποιημενο…
Σημειωση εδώ… θυμαμαι που παλια τα goodys ελεγαν πως οι πατατες τους είναι ασφαλης… και ειδα στην ιδια φριτεζα στο ιδιο λαδι , στο ιδιο καλαθι να βαζουν ροδελες κρεμμυδιου παναρισμενες με μπολικο μπολικο αλευρι…

Τζατζικάκι το ελληνικο…
Γιαουρτακι, Ξυδι
Λαδι,Σκορδο
Πιπερι, Αλατι
Τα υλικα κλασσικα… Η παγίδα που ελλοχευει αραγε ? Μα στο Ξυδι… Αν είναι μπαλσαμικό ή σπιτισιο ενας λογος παραπανω… Ευτυχως τωρα  και η Τοπ γραφει στην ιστοσελιδα ότι κανενα της ξυδι δεν εχει γλουτενη….
Α και βεβαια μακρια από σκευασματα  απομιμισης γιαουρτιου προοριζομενα για τζατζικι… πηγμενα με αμυλο σιτου στην πλειοψηφια τους….

Πολυπλοκο σας φανηκε… ξερω και μπερδεμενο… δεν είναι όμως ετσι… στην πραγματικοτητα ολες οι κινησεις της προπαρασκευης και της παρασκευης του γυρου μας εχουν γινει μια συνηθεια , τιποτα δυσκολο , τιποτα κουραστικο…
Γιατι το εγραψα τοτε? Απλα για να καταδειξω στους φιλους τους πολλους τους μη – κοιλιοκακικους γιατι η δικη μας η καθημερινοτητα διαφερει στα σημεια…

Α … καλη μας ορεξη!!!


2 σχόλια:

voutoufou είπε...

Κάποτε ένας Γέροντας μου είπε:
"Αυτός που έχει την υγειά του, είναι Βασιλιάς, που το στέμμα του το βλέπουν μόνο όσοι δεν έχουν την υγειά τους"

Αυτά που μας φαίνονται απλά και καθημερινά στην ζωή, για άλλους ίσως είναι ένας μικρός Γολγοθάς.

Στέφη Αρέλη είπε...

ετσι ακριβως ειναι...
συμφωνω με καθε φραση , με καθε λεξη...