Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


9/10/11

μουσταλευρια χωρις γλουτενη...και οχι μονο

Σημερα καταλαβαμε πως φθινωπωριασε για τα καλα... πρωτοβροχια.... δηλαδη οχι ακριβως προς καταιγιδα εκανε... ψιλοκρυο και πεσκεσι ενα μπολ μουσταλευρια με μυγδαλα.... Φυσικα επειδη ηταν με αλευρι κανονικο μονον εχω την γευομαι, ομως σταθηκε αφορφη για να θυμηθω την συνταγη την παλια για μουσταλευρια χωρις γλουτενη...και για πετιμέζι ... και για μουστοκουλουρα ... και για κυδωνοπαστο...
Ξεκινω λοιπον τις φηινωπωρινο/χειμωνιατικες παλιακες συνταγες (ολες χωρις γλουτενη)


Μουσταλευρια χωρις γλουτενη...
250 - 300 γρ. μούστος καλα καλα βρασμενος  απο σταφύλια ντόπια
4 κουταλιες  σουπας αλεύρι χωρις γλουτενη ή νισεστε χωρις γλουτενη
χοντροκομμένο καρύδι ή αμυγδαλο
λιγη  κανέλλα χωρις γλουτενη
6 κουταλιες  ζάχαρη



δυαλυω το αλευρι με λιγο μουστο ζεστο και το ριχνω μεσα στο υπολοιπο που βραζει μαζι με την ζαχαρη ανακατεύοντας συνεχώς για 7-10 λεπτα.
βγάζω από την φωτιά την κατσαρόλα. & ρίχνω μέσα το καρύδι και ανακατεύω καλά.
Το βαζω  σε μπολάκια και πασπαλίζω  κανέλλα.
Καποιες φορες οταν ο μουστος (τα σταφυλια δηλαδη ηταν ανυδρα και πολυ γλυκα βαζω λιγο λεμονι ή λιγο πορτοκαλι - οχι πολυ σταγονιτσες... με το λεμονι μαλιστα εκει προς το τελος της βρασης γινεται μαλιστα πιο διαφανη η μουσταλευρια ..

Πετιμεζι...
Τον μουστο τον φρεσκο απο τα πατημενα τα σταφυλια τον βραζω  και τον βραζω  και τον βραζω μεχρι να ερθει να δεσει σε σιροπι πηχτο... απο τον αρχικο τον ογκο του υγρου μενει περιπου το 1/10.
Αναλογα με τις ορεξεις βαζω λιγη κανελλα ή γαρυφαλο και το κραταω πολυ πολυ πολυ καιρο...

Μουστοκουλουρα...
Στην συνταγη την κλασσικη των κουλουριων αντι για αλλο υγρο (γαλα / χυμο) βαζω μούστο... σε οποιαδηποτε συνταγη συνταγη κουλουριων ... και κανελα και γαρυφαλο και λιγο φλουδα πορτοκαλι  και λιγο σμυρνιο....
Αλλη παραλλαγη ειναι κουρουλια (οποιαδηποτε συναταγη) και αντικατασταση της ζαχαρης με πετιμεζι...

Κυδωνοπαστο...
κυδωνια διχως φλουδα σε κομματια,ζαχαρη κατα βουληση ,αμπαροριζα, μια σταλα βασιλικος, λιγο λεμονι. Ολα μαζι τα βραζω ωρα πολυ, μεχρι σχεδον να διαλυθει το κυδωνι... Μετα με σουρωτηρι μεγαλο τα στραγγιζω και το πηχτο το μελοζελε που μενει τον βαζω σε ταψακι ρηχο, μαζι με καρυδια και κανελα

Δεν υπάρχουν σχόλια: