Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


22/12/11

τιποτα δεν παει χαμενο...

ετσι δεν λεει ο στιχος του τραγουδιου?
Ε και σε μας , στην κουζινα μας , στην μαγειρικη & την ζαχαροπλαστικη χωρις γλουτενη τιποτα δεν πετιεται... τιποτα δεν παει αχρηστο...
Ποσο μαλλον ανα αναλογιστουμε πως με την δυσκολια που παρουσιαζουν τα υλικα μας οι αποτυχιες δεν απολειπουν...
Ποσο μαλλον αν αναλογιστουμε τις τσουχτερες  τιμες των αλευριων κλπ κλπ...
Ποσο μαλλον που τωρα με τις γιορτες φτιανχουμε πολλες πολλες συνταγες ...
Μικρες συμβουλες - οχι ακριβως- μικρα κολπακια για να εκμεταλευτουμε και το παραμικρο ψιχουλο ανευ γλουτενης....

- διαλυμενες φρυγανιες ... δεν υπαρχει πιο εκνευριστικο ... να ανοιγεις το πακετακι του φαρμακειου και να τις βλεπεις θρυψαλα... να πας να αλειψεις μαρμελαδα και να θρυμματιζονται... οχι δεν τις παταμε... σε σακουλακι και στο ψυγειο ... Εναλλακτικες χρησεις  :στο multi και εχουμε τριμμενη φρυγανια για παναρισμα, για καρυδοπιτα, για σνιτζελ (αναμεικτη με πολεντα), για μπιφτεκια....αλλα και κομματιασμενη... μια χαρα κρουτον για σουπες και σαλατες...
- κομματια παξιμαδια... ομοιως... τα χρησιμοποιω οπως και την φρυγανια
-θρυμματισμενα κρακερακια -wellabys ... βαλτε τα σε ζυμη κεφτεδων  η μπιφτεκιων και θα δωσουν απιθανη γευση...
-νιφαδες καλαμποκιου (που δεν ειναι πια τραγανες)... σε κουλουρακια ολοκληρες... σε καρυδοπιτα τριμμενες στο μουλτι...
-ψωμακι της επομενης μερας..η ψωμακι που απετυχε στο ψησιμο και εμεινε λασπωμενο... το κοβουμε φετες και το ψεροψηνουμε στο γκριλ... εχουμε ετσι χοντρα παξιμαδια ... αν μαλιστα ειναι ψωμι φορμας θυμηζει τις παλιες τις φρυγανιες κατι μεγαλες χοντροκομμενες... Επισης μπορουμε να φτιαξουμε ενα μειγμα με ελαιολαδο και βασιλικο ή ριγανη ή θυμαρι και να το περασουμε απο πάνω ή βουτηρο με σκορδο... (γευσεις πιο πολυ ταιριαστες σε μεγαλυτερους...).φυσικα το παλιο το ψωμι μπορουμε να το φυλαξουμε στην καταψυξη για χρηση σε σουτζουκακια κλπ κλπ κλπ
-τοστ  ή φετες χωριατικου ψωμιου που  επαψε να ειναι πια τραγανο και φρεσκο... κανει τελεια βαση για πιτσα... μονο που θελει λιγη παραπανω σαλτουλα....
-ζυμη για ντονατς που  βγηκε νερουλιαστη.... (η ιδεα ηρθε μετα το τηλεφωνημα απελπισιας του Γιαννη...) φυσικα και δεν την πεταμε... δεν μας βγαινουν τα ντονατς?? ανετα γινονται λουκουμαδες...
- Κεικ που ξεμεινε  ...σπανια βεβαια.. αλλα μπορει να συμβει... το αφηνουμε να σκληρηνει και να ξεραθει και το φυλαμε στο ψυγειο.. δινει γευση σε καριοκες....
-μπισκοτα και κουρουλια και κουραμπιεδες που ειτε απετυχαν ειτε περισσεψαν... τριμμενα και θρυματιστα μπρουμε να τα χρησιμοποιησουμε σαν βαση σε γλυκο (cheese cake) ειδικα αν τα περιχυσουμε με λιγο κονιακ, σαν βαση σε γλυκο ψυγειου με ζελε και γιαουρτι... αν τα πολτοποιησουμε μαζι με λιγο βουτηρακι γινονται κατι σαν παντεσπανι για τουρτιτσες... κομματιαστα τα βαζουμε σε κορμο ψυγειου... σε παγωτο σπιτικο (cokkies)... ή ακομη τριμμενα σαν διακοσμηση σε γλυκα ή γεμιση (μαζι με νουτελα) σε γλυκες κρεπες...
-γλασσο σοκολατας... που τις περισσοτερες φορες φτιαχνουμε  παραπανω απο οσο χρειαζετε... στο ψυγειο  για μελλοντικη χρηση... αν μαλιστα το βαλουμε μεσα σε μικρο γυαλινο(οχι ευθραυστο ) ποτηρακι μπορουμε να το λιωσουμε αν πασα στιμγη μεσα σε ενα μπρικι με ζεστο νερο... βουτηξτε μεσα μπισκοτακια χειροποιητα και θα δειτε πως μικροι και μεγαλοι  θα τα τιμησουν...)...
- Ζυμαρικα που περισσεψαν ... αν τα φυλαξουμε στο ψυγειο, μπορουμε τα σπαγγετι να τα περιχυσουμε με κρεμα γαλακτος ή μπολικα τυρια και λιγο γαλα (και μπεικον και λουκανικα κλπ κλπ) και να τα ψησουμε για λιγο στο φουρνο... Οι βιδες , οι πενες που εμειναν γινονται πολυ νοστιμες κρυες σαλατες με την προσθηκη μια ρευστης sauce... ( με ελαιολαδο /πιπεριες χρωματιστες /καπαρη , με μαγιονεζα και τονο, με καλαμποκι/σος γιαουρτιου/τοματα κλπ κλπ)

Και φυσικα οι ιδεες και η ευφευρετικοτητα δεν στερευουν.... Αντε καλες γιορτες και πολλες πολλες  πετυχημενες συνταγες , τοσες ωστε οι παραπανω "συμβουλες" να ειναι περιτες....

Δεν υπάρχουν σχόλια: