Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


24/8/11

νεα ορια χαρακτηρισμου τροφιμων ως ελευθερα γλουτενης..

Μπορει να μοιαζει αρχικα κουραστικο αλλα αξιζει να το διαβασετε...
Θα δειτε γιατι η γλουτενη δεν μπορει να μετρηθει παρα μονο να εκτιμιθει... γιατι πρεπει να αλλαξουν τα ορια... γιατι πρεπει να καταργηθει η μετρηση ppm... γιατι δεν αντιδρουν ολα τα κοιλιοκακικα  ατομα το ιδιο κλπ κλπ.

Βεβαια μετεφερα μονο τα συνοπτικα συμπερσματα των επιστημονων και τους δικους μου αφελης προβληματισμους γιατι αισθανθηκα κυριολεκτικα ομως "Χαμενη στην μεταφραση"....Το ξενοφωνο κειμενο για οποιον ενδιαφερετε βρίσκεται ΕΔΩ

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έχει αναπτύξει κανονισμούς για το επίπεδο της γλουτένης στα τρόφιμα προκειμενου να χαρακτηριστούν ως «χωρίς γλουτένηκαι άνοιξε τα έγγραφα για δημόσιο σχολιασμό στις 3 Αυγούστου 2011. Η προτεινόμενη "χωρίς γλουτένη" ονομασία φαίνεται να είναι σε έντονη αντίθεση με τη εκτίμηση κινδύνου του FDA Υγείας
(Με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία, υποστηρίζουμε ότι η επιλογή ενός ορίου γλουτένη 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) δεν δημιουργεί ένα επαρκές περιθώριο ασφαλείας για τα άτομα με υψηλό βαθμό ευαισθησία. Αντ 'αυτού, προτείνουμε μια νέα, προσωρινή επισήμανση των «χαμηλής γλουτένης".

Περιληπτικα….Και συνοπτικα
   1. Η FDA έχει αναπτύξει μια εσωτερική έκθεση, η οποία συνιστά ένα όριο «ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης" ως 0,4 mg "γλουτένης ", το οποίο αντιστοιχεί σε συγκέντρωση γλουτενης του 1 ppm.

(αρα σημαντικό για τους υπολογισμούς μας …Με τα μεχρι τωρα ορια 20 ppm = 0.4mg x 20 = 8 mg = 0,01 του γραμμάριου συνεπως το παλιο οριο ανεκτης ημερησιας των 20 Ppm  είναι πολύ πολύ πολύ μικροτερο από ένα ψιχουλο –αφιερωμενο στους μη κοιλιοκακικικους που μας χαρακτηριζουν ενιοτε και υποχόνδριους)

   2. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το προτεινόμενο 20 ppm πρότυπο για την επισήμανση ενός τροφίμου ως «χωρίς γλουτένη».

(Αρα υπαρχει «προβλημα» με τα σημερινα χαρακτηριζομενα ελευθερα γλουτενης τροφιμα?)

  3. Η FDA έχει επιλέξει να ορίσει την σημανση «χωρίς γλουτένη» σε σχέση με τα σημερινά όρια ανίχνευσης, παρά με βάση την ασφάλεια.

(πως τότε ξερουμε τι είναι ασφαλες? Προφανως γνωριζουμε μονο τι είναι μετρησιμο…)

 4. Υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας ως προς το εάν η τρέχουσα δοκιμασία ELISA για "γλουτένη" είναι μια ακριβής μέτρηση των κλινικών αποτελεσμάτων της ληψης γλουτένης σε διαφορετικά άτομα.

(δηλαδη αν αποκωδικοποιω σωστα, οι σημερινες μετρησεις για ανιχνευση ιχνων γλουτένης δεν  μπορουν να «επιβεβαιωσουν» την ομοια αντιδραση των διαφορετικων ατομων στις ιδιες ποσοτητες ιχνων)

 5. Η τρέχουσα κατάσταση της κλινικής επιστήμη είναι ανεπαρκής για να καθορίσει με βεβαιότητα τι είναι βιολογικά χωρίς γλουτένη.

( Επειδη εδώ πραγματικα μπερδευτικα και δεν κατανοουσα τι ηθελε ο ποιητης να πει ανετρεξα στο σημειο αναφορας… Εκει εξηγει πως λογω της πολυπλοκοτητας στη συνθεση της γλουτενης δεν εχουμε ακριβεις μετρησεις.. αν εχετε αντοχες διαβαστε τι λεει : «"Η γλουτένη" δεν είναι μία μόνο ουσία: είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από διαφορετικές πρωτεΐνες. Η πολυπλοκότητα αυτή αυξήθηκε περαιτέρω, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, κάθε φυτό σιταριού έχει πολλαπλές γονιδιώματα, και οι πολλές διαφορετικές ποικιλίες σιταριού που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σύνθετο μείγμα πρωτεϊνών που διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία (Ref. 5).
Επιπλέον, η επεξεργασία τροφίμων επηρεάζει τόσο τη φυσική και χημική δομή της γλουτένης ( ??? αποδομειται αραγε ή ενισχΥεται η τοξικοτητα της γλουτενης? Μονο στην επεξεργασια ή μπορει καποια στιμγη να αποδειχτει – γινεται ηδη αρκετος θορυβος στο εξωτερικο- πως η γλουτενη μεσω της τροφικης αλυσιδας μπορει να μην αποδομειται και να περνα σε πουλερικα, αυγα, ψαρια ιχθυοκαλιεργειας) καθώς και την εγκυρότητα των ELISA για τα μεταποιημένα τρόφιμα που δεν έχει αποδειχθεί(….)Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είμαστε σε θέση να μετρήσουμε την "γλουτένη", αλλά προς το παρόν, το καλύτερο που η επιστήμη μπορεί να προσφέρει είναι να χρησιμοποιούμε ένα τεστ, το οποίο θα μας δώσει μια ένδειξη των σημαντικών τοξικών συστατικών σε ένα τρόφιμο, όχι μια ακριβή μέτρηση.  

  6.Τα  FDA πρότυπα θα πρέπει να δημιουργουν ένα περιθώριο ασφαλείας, και να σφάλουν προς την πλευρά της προσοχής.
(Δηλαδη αυστηροτερα ορια…Αν κατι είναι εντος οριων αλλα προς τα πανω να μην χαρκτηριζετε g.f???)

 7.  Μια ρύθμιση χαλαρή του πρότυπου «χωρίς γλουτένη» μπορεί να αποτελέσει πραγματικά ένα μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ό, τι αν  δεν υπάρχει καθολου πρότυπο. (σαφως επικυνδυνοτερα  τα ψευδως αποκαλουμενα g.f. προιοντα)

 8. Η FDA θα πρέπει να δημιουργήσει, μια ενδιάμεση ονομασία "Low-γλουτένη», χρησιμοποιοντας προς το παρόν τις διαθέσιμες αναλύσεις. Αυτό θα είναι πολύτιμο σήμερα σε άτομα με ήπια ευαισθησία στη γλουτένη, εξισορροπώντας τις ανάγκες των κατασκευαστών.
(σαφως και μια τοσο ανερχομενη βιομηχανια τροφιμων δεν μπορει να περιοριστει για λογους ασφαλειας οποτε βρεθηκε η χρυση τομη. Από την άλλη μερια οντως πολλα ατομα είναι πληρως ασυμπτωματικα στην καταναλωση τετοιων τροφιμων – υποθετω ακομη κατω των 20ppm)

 9.Τα αποκαλουμενα  "Χαμηλής περιεκτητοτας γλουτένης» τρόφιμα μπορεί ακόμα να μην είναι ασφαλές για πολλους εξαιρετικά ευαίσθητους Κοιλιοκακικούς.
( αυτό ειμαι πεπεισμενη ότι ισχυει αν κρινω από την υπερευσθησα των δικων μου,)

10. Οι FDA κανονισμοι θα πρέπει να στραφούν σε ποσότητα ανά μερίδα και όχι μια απλή συγκέντρωση ppm.

(Αχ ξανα υπολογισμοι… μπλοκακι και μολυβι, τι μεριδες εγαγα σημερα. Ποσα ιχνη ειχαν.. εχω περιθωριο να φαω άλλο σημερα? Σαν πολυπλοκο μου φαινεται.. μπορει και να κανω λαθος…)

11. Γνωριζουμε  ότι η κοινότητα της κοιλιοκάκης δεν υποστηρίζει  την πρόταση του FDA ως έχει, αλλά υποστηρίζουν  την  «χαμηλής γλουτένης "

(για ποιο λογο?)

  12. πιο ευαίσθητες και εγκυροτερες επικυρωμένες αξιολογήσεις πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να υποστηριχθεί μια μελλοντική τυπική σήμανση των «χωρίς γλουτένη» που να βασίζεται σε προβλέψεις για τον πραγματικο της υγείας.

(γιατι εχω την αισθηση ότι θα ξεκινισουν από το μηδεν?)

 13. μεγαλύτερου ευρου κλινικές δοκιμές των ασθενών με κοιλιοκάκη που απαιτούνται για να διαπιστωθεί το όριο της ευαισθησίας στη γλουτένη, καθώς και η μεταβολή από άτομο σε άτομο.

Συμπέρασμα

Αντιλαμβανόμαστε ότι η παρούσα γνωμοδότηση μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερο για τον FDA να μην εγκρίνει κανένα πρότυπο για την επισήμανση «χωρίς γλουτένη»στα τρόφιμα από μια κακώς σχεδιασμένη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: