Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


26/8/11

«Δίχως Μπουσουλα και Χαρτα»….(ακόμα)

Μολις την περασμενη βδομαδα δημοσειευσε το celiac uk , (ο συλλογος των Εγγλεζων κοιλιοκακικων έναν οδηγό) έναν «μπουσουλά» με 6 πολύ πολύ απλα βήματα για τους νεοδιαγνωσθεντες βρετανους Κοιλιοκακικους…
 Η περιεργεια μου εντονη - να διαβασω , να δω που ομοιαζουμε και που διαφερουμε… ενδόμυχα παρακαλουσα οι διαφορες να είναι μονο στα σημεια… μικρες και αμελητεες… Τελικα όμως διαπιστωσα μετα λυπης πως ειμαστε τοσο ιδιοι –ως προς την νοσο- αλλα και τοσο διαφορετικοι- ως προς την αντιμετωπιση μετα την διαγνωση…
Τα 6 απλα & κατανοητα βηματα / οδηγιες –μετα την διαγνωση- ενός Βρετανου κοιλιοκακικου οφειλουν να είναι τα εξης με σειρα προτεραιοτητας…
Βημα 1ο- «Μαθετε ποια υλικα/ συστατικα / προιοντα είναι από την φυση τους ελευθερα γλουτένης…»
Α εδώ δεν διαφέραμε καθόλου… Και στην Ελλάδα και στην Βρετανία…ιδια και απαράλλακτα…  το ρυζι, η πατατα , το καλαμποκι, το φρεσκο κρεας και το ψαρι, τα αυγα , το γαλα, τα περισσότερα γιαούρτια, λαχανικά και όσπρια είναι κατάλληλα για την δίαιτα μας…
On line καταλογοι με τις χ.γλ. πρωτες υλες και μια καλη αρχη για την ψυχολογια του νεου  ημιδαπου και αλλοδαπού κοιλιοκακικου…. «δεν κανουν μονο το σιταρι, η σικαλη, το κριθαρι, ηβρωμη , δηλαδη απλα και  μονο 4 πρωτες υλες…»
Βημα 2ο – « Εγγραφειτε στο Coeliac. Uk »
Και αρχιζει να απαριθμει τα οφελη της συμμετοχης εκει…
-Μια λίστα με πάνω από 10.000 (Πόσα???) ασφαλή τρόφιμα και ποτά ευρείας κυκλοφορίας… Και η απορία μου εύλογη… ή οι Βρετανοι δεν χρησιμοποιούν , γλουτενη, άμυλο σίτου, βυνη  κλπ κλπ στα προσθετα τους, ή οι εταιρειες τροφιμων δεν δισταζουν και να ελεχξουν αλλα και να γνωστοποιησουν  και να αναγραψουν αν τα προιοντα τους είναι ελευθερα γλουτενης ή εχουν ψυχανεμιστει πως η αγορα αυτή των τροφιμων είναι ραγδαιως ανερχομενη και σπευδουν να την εκμεταλλευτουν καταλληλως παραγοντας αντιστοιχα τροφιμα…
Και συνεχίσει…
-          Ένα περιοδικο εκδοθέν 3 φορές το χρόνο (το ονειρο μου), φυλλάδια, βιβλία, (εμεις γιατι να μην εχουμε να επιδείξουμε καποιο εντυπο?) μια ανοιχτη γραμμη επικοινωνιας τοσο για την διαιτα οσο κ για θεματα υγειας με ειδικους στην άλλη ακρη της γραμμης…Σε κάθε τόπο και μια ομαδα εθελοντων προθυμων να βοηθησει και να συμπαρασταθει…και φυσικα τακτικοτατη online ηλεκτρονικη ενημερωση….
Βημα 3ο « επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο / διαιτολογο»
Ο ειδικος που βημα βημα θα σχεδιάσει την εξατομικευμένη διατροφη , ένα πλανο που θα δειξει πώς να αποπέμψει κανεις εντελως την γλουτενη από την διατροφη του.
Αναρωτιεμαι ποσοι από μας ειχαμε την τυχη να επισκεφτουμε έναν διατροφολο / διαιτολογο που να μπορει πραγρατικα να μας πει για την κρυμμενη γλουτενη, για την επιμολυνση κλπ κλπ. Δεν μιλαω για τα μεγαλα ονοματα που σαφως γνωριζουν, αλλα για διατροφολογους της πολης, της γειτονειας , του ταμειου (λεμε τωρα) που ειδικα στην αρχη θα εχουμε το θαρρος ελευθερα να τηλεφωνισουμε, να επισκεφτουμε για αυτές τις πρωτες -φαινομενικα - «χαζες» απορίες της απειρίας αλλα τοσο σημαντικες στην διαμορφωση της νεας καθημερινοτητας μας….
Βεβαια επειδη δεν μου αρεσει ουτε να γκρινιαζω ουτε να αδικω… θελω να επισημανω πως κατι ελπιδοφορο πιστευω πως γεννιεται ,αν κρινω από την πληθωρα των πτυχιακων εργασιων του Χαροκοπειου που δημοσιοποιουνται στο διαδυκτιο και αφορουν την αμεση σχεση «διατροφης & κοιλιοκακης»
Βήμα 4ο –« Συνταγογράφιση τροφίμων»
Χαρηκα και εγω…ναι και μεις γραφουμε σε βιβλιαρια τα τροφιμα μας ( προσπερνω την γραφειοκρατια και την ταλαιπωρια των σφραγιδων , υπογραφων , εγκρισεων κλπ)…Διαβαζοντας όμως την συνεχεια, μια απογοητευση ψιλο κυριαρχισε…
«Υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα που διατίθενται από διάφορους κατασκευαστές .Δοκιμάστε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προϊόντων, δεδομένου ότι όλες διαφέρουν σε γεύση, υφή και γευστικότητα. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν πακέτα για νεοδιαγνωσθεντες τα οποία είναι ένας εύκολος τρόπος για να γνωρίσετε τι σειρές είναι διαθέσιμες»
Και επειδη αυτό το «εκατονταδες» μου χτυπησε καμπανακι , ειπα να ψαξω τι ισχυει στην Αγγλια με τα ταμεια…
Καταρχην υπαρχει ποσοστο συμμετοχης (εκτος αν καποιος είναι παιδι/φοιτητης/ηλικιωμενος/ εχει μειωμενο εισοδημα), υπαρχει οριο προιοντων αναλογα με ηλικια/ φυλο/ εγκυμοσυνη κλπ.
Σοκολατενια μπισκοτα και γλυκα δεν χορηγουνται γιατι τα βρισκεις παντου σε super markets, τα ειδη των  ζυμαρικων (για τον ιδιο λογο) είναι μολις 48 … Ομως μπορεις να διαλεξεις και να συνταγογραφισεις αναμεσα σε 88 ψωμια & ψωμακια…. (κλαψ…ότι ειδος θελεις υπαρχει στην λιστα) και 42 διαφορετικα αλευρα (παλι μιλαμε για την λιστα ) .
Βημα 5Ο – «Βρειτε ανθρωπους που είναι στην ιδια κατασταση»
Και εδώ θα σταθω περισσοτερο … Ξερω ποσο σημαντικο είναι να μην αισθανομαστε « ουτε λίγοι, ουτε μόνοι»… Στην Βρετανια υπαρχουν λεει 100 τοπικες εθελοντικες ομαδες  που διοργανώνουν, συναντήσεις, επιδείξεις μαγειρικης και ζυμωματος, πρωινούς καφέδες –κατι σαν της Μενεγακης??- βραδιες εξω και χαρουμενα events ώστε να ευαισθητοποιησουν την ευρυτερη κοινωνια…
Και κάθε μερος εχει την τοπικη του ιστοσελιδα οπου οι νεοκοποι κοιλιοκακικοι μπορουν να ενταχθουν…να μην νιώθουν μονοι…
Μαλλον στο βήμα αυτό μπορω να πω πως ενοιωσα και ένα σφιξιμο. Ξερω πως μπορουμε και εμεις ευκολα να το κανουμε. Δεν μιλω για τις αχανεις μεγαλουπολεις μας , αλλα για τις πολεις τις μικροτερες τις επαρχιακες , για τα νησια… μπορει οι οποιες συναντήσεις οργανώνονται μεχρι τωρα να εχουν χαρακτηρα ερασιτεχνικο … να μην υπαρχει από πισω η παρομοια του αγγλικου συλλογου υποδομη όμως δεν απολειπουν ουτε σε ζεστασια ουτε σε ανθρωπια… Και ξερω ποσο σημαντικο είναι για την ψυχολογια ολων μας να συνευρισκομαστε τακτικα με ανθρωπους που μπορουν να δειξουν κατανοηση για τις ιδιαιτεροτητες μας, που μπορουμε να μοιραστουμε κοινες αποριες, φοβους, πληροφοριες, συνταγες…Όταν συνταντω από το ιδιο μερος κοιλιοκακικους  «θελω» να τους φερω σε επαφη, αν και ντρεπομαι πολλες φορες να το τολμησω… Το ιδιο και όταν προκειται για πιτσιρικια συνομιλικα… Εκει βεβαια βοηθα η «κοινωνικη δικτυωση του διαδυκτυου» -κοινως facebook και καθως οι εφηβοι με το chatαρισμα τα πανε απειρως καλυτερα από τους μεγαλυτερους η επαφη είναι ευκολοτερη…
Βημα 6Ο – «Τσεκαρετε τα κοντινα σας Super markets για προιοντα χ.γλ.- όπως και το ιντερνετ»
Γιατι να "πρωτογκριανιαξω"? Που τα carfour ενώ εχουν την σειρα προιοντων χ.γλ. δεν την διαθετουν σε όλα τους τα καταστηματα?
Που για να φερουν τα αγαπημενα χ.γλ. ζυμαρικα Melissa  πρεπει να κανουμε παρακλησεις στον τοπικο διανομεα?
Που υπαρχουν νησια – τουριστικα μαλιστα - οπου το μονο που βρισκεις είναι ριζογκοφρετες…
Ενταξει υπαρχουν σιγουρα εξαιρεσεις – η Λευκαδα ανηκει σε αυτές – αλλα θα επρεπε να είναι ο κανονας…
Επειδη όμως ειμαι φυση αισιοδοξος ανθρωπος θελω να πιστευω και να ελπιζω πως συντομα και οι δικοι μας οδηγοι «πρωτης επαφης» με την κοιλιοκακη θα περιλαμβανουν αντιστοιχα βηματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: