Ενα ακομη Κοιλιοκακικό Μπλογκακι....

Η Κοιλιοκάκη αποτελεί λέξη αγνωστη στους πολλους...
Για κάποιους όμως απο μας διαμορφωνεί την καθημερινοτητα μας...

Η γλουτένη αποτελει συστατικό τροφων, αγνωστο στην πλειοψηφια του πληθυσμου...
Για κάποιους όμως απο μας, η αποφύγη της απο την διατροφη μας ειναι η μοναδική θεραπευτικη προσεγγιση της κοιλιοκακης...

Ενα μπλογκ λοιπον που μεταφερει τις εμπειριες, τις ιδεες, τις σκεψεις, τις δυσκολιες, τα κωμικα ενιοτε και τα δραματικα της "αποπομπης" της γλουτενης απο την καθημερινη ζωη μας....

Στέφη Αρέλη ( aegeotissa@gmail.com )


24/7/11

Παστα ωσαν του ζαχαροπλαστειου....


Το να περνας εξω απο βιτρινα ζαχαροπλαστειου και να εισαι κοιλιοκακικος ειναι πραγματικα ενα "ματρυριο"... - στην ελλαδα τουλαχιστον.... Λαχταριστα γλυκα, ομορφα διακοσμημενα, παστες, τουρτες  και λοιπα και λοιπα... Ηταν πειρασμος λοιπον για μενα , να καταφερω να φτιαξω ενα γλυκισμα που να μοιαζει με τις παστες των ζαχαροπλαστειων... Φυσικα δεν διεκδικω δαφνες ιδιμωνα στην ζαχαροπλαστικη... απλα να δωσω μια γευση αρκουντος γευστικη - ή τουλαχιστον μη απογοητευτικη προσπαθησα....

ΠΑΣΤΑ ζαχαροπλαστειου λοιπον...

Υλικα για βαση

μπισκοτα τριμενα cookies x.γλ.( εβαλα dove)
μια κουταλια βιταμ
κονιακ

Υλικα για κρεμα βανιλια
- 1 αυγο
- 40 γρ κορν φλαουερ χ.γλ
- 50 γρ ζαχαρη
- 300 γρ γαλα
- μπαστουνακι βανιλιας

Υλικα για μους κακαο
- 1 μεταλ. κουτι μορφατ χ.γλ
- 3 κουταλιες ζαχαρη
- 2 κουταλιες κονιακ
- 3 κουταλιες κακαο χ. γλ.
- υγρη βανιλια χ.γλ.
- μισο κουταλακι εσπρεσσο

Υλικα για τη σαλτσα σοκαλατας
- 1 1/2 κουπα νερο
- 3/4 κουπας ζαχαρη
- 200 γρ. σοκολατα μαυρη χ.γλ. σε κομματακια ( χρησιμοποιω της Nestle)
- 2 κουταλιες κακαο

Παρασκευη...
1.ανεκατευουμε τα τριμμενα μπισκοτα με το κονιακ και το βουτηρο και τα στρωνουμε σε γυαλινο ταψακι.

2.Ζεσταινουμε το γαλα με την βανιλια, διαλυουμε το κορνφλαουερ με τη ζαχαρη και το αυγο και τα προσθετουμε στο γαλα. Σιγοβραζουμε και αναευκατευουμαι συνεχεια μεχρι να πηξει. Στρωνουμε την κρεμα πανω απο τα μπισκοτα (σημ. Η ιδια κρεμα ειναι τελεια γεμιση για κωκακια)

3. Χτυπαμε την σαντυγι να φουσκωσει και μετα σταδιακα προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα. Την χτυπαμε περιπου για 10 λεπτα ή μεχρι να στεκει η μους στο κουταλι. (οκταπλασιαζει περιπου τον ογκο της).την αφηνουμε στο ψυγειο για μια ωρα.

4. ζεσταινουμε το νερο , προσθετουμε ολα τα υλικα της σαλτσας και την βραζουμε ανεκατευοντας συνεχως για περιπου 15 λεπτα. Την αφηνουμε να κρυωσει ( αν βιαζομαστε την βαζουμε στο ψυγειο λιγη ωρα)

Αφου κρυωσει η μους, την στρωνουμε στο ταψι και στην συνεχεια ριχνουμε τη πηχτη σαλτσα σοκολατας.
Μετα απο 2 ωρες παραμονης στο ψυγειο ειναι ετοιμο.

Κοβεται σε μικρα ή μεγαλα ,τετραγωνα ή τριγωνα κομματια η ακομα και σαν τουρτα μπορει να παρουσιαστει ,και αν διακοσμηθει καταλληλα ομοιαζει απιστευτα στη γευση με τις παστες του ζαχαροπλαστειου.


2 σχόλια:

angelom είπε...

Στεφη απιστευτη τουρτα!
Σοφη Κερκυρα!

Στέφη Αρέλη είπε...

Την εφτιαξες Σοφακι? ειναι πολυ νοστιμη και ευκολη